Thursday, July 08, 2010

En av tre m-musketörers avgång och dess möjliga effekter

Låt mig konstatera en några ting apropå det där med att arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin nu avgått och dess effekter.

Det som nu hände med Littorin kommer att skada moderaterna i valet eftersom han tillhör en av de tre som skapade De nya moderaterna och tillhört partiets allra innersta kärna.

Valet, tror jag, nog inte kommer att leva upp till de förhoppningar som Reinfeldt och moderaterna hade ännu för en vecka sedan. Moderaterna blir nog ett av de partier som fr o m nu kommer att sjunka lite och få ett något sämre valresultat än de hoppats på. Och redan det kommer att göra valet bra mycket tuffare och ovissare för dem, så nervositeten kommer att stiga på många partiers valcentraler nu och de två månader som nu återstår till valdagen.

Så Almedalsveckan kan visa sig vara då det vände för en fram till dess rätt segerviss borgerlig allians.

Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com

PS. När sedan inte heller Centern och KD rosar marknaden och bara FP håller ställningarna så kan det där omvalet som alliansen nog trott var åtminstone halvsäkert nu gradvis blir allt annat än så.

Men generellt kan man konstatera en sak: näringslivsdirektörer kommer långt billigare undan än politiker i mediegranskningens ljus. Det säger även moderata politiker. Och karensen för direktörer som gjort bort sig är mycket kortare än för politiker. I den meningen är världen inte heller rättvis. Måttstocken som man döms från är olika, och har så varit länge!

Monday, July 05, 2010

Jussi Björling hade förtjänat bättre än så här

Rockeventet Peace & Love i Borlänge blev uppenbarligen en succé, både publikt och artistiskt. Så trist då att en nationell kulturklenod, världstenoren Jussi Björling ifrån Stora Tuna i Borlängetrakten, inte bevärdigas det stöd nationellt som den blå alliansen - har man alls någon kulturpolitik under moderaten Lena Adelsohn Liljeroths ledning? - som han skulle förtjäna inför det stundande 100-årsjubileet för tenoren med världsrykte.

Det är i grunden oerhört genant att Sverige som nation inte kan göra en kraftfull manifestation för att verkligen hylla en av de absolut största operasångarna genom tiderna. Vi skulle kunna förstärka Sverigebilden som ett kulturland. Detta är absolut ett statligt ansvar och inte något som den privata sektorn ska sköta, har socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Leif Pagrotsky med rätta påpekat.

Tyvärr är det nu dock så att den här situationen inte kan räddas vid en eventuell rödgrön valvinst. Tiden är för knapp. Nu får man hålla till godo med den satsning som främst sker på lokal och regional nivå och med hjälp av privat sponsring.

Det är trist och Jussi Björling, om någon, hade förtjänat mer och bättre!

Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

PS. Filmdokumentären "Jussi i våra hjärtan" har premiär den andra februari 2011. Det blir en stor premiär då filmen skall visas på cirka 40 digitala biografer. Den följs av olika specialvisningar. Filmen skall även marknadsföras utomlands och distribueras via DVD.

Sunday, July 04, 2010

Några intryck från en resa i Sommarsverige

Återvände med en kompis häromdagen från en gemensamm resa i sommar-Sverige, som gick till Jönköping och sedan via Gislaved och Halmstad mot Falkenberg och Varberg (där jag bl a var på ett märkligt, mycket udda hotell som kryllar av böcker och har ett ryskt bad - helkaklad efter modell av ryska badet i Smolnijpalatset modell 1805-1806 i S:t Petersburg som även Lenin flitigt frekventerade när bolsjevikerna tog över 1917; det var en upplevelse att vara där och basta och bada och äta en god lunch samt kolla bokbeståndet och allt "kitsch" på väggarna. De här gamla men snyggt renoverade hotellet i Varberg är därtill "vänhotell" med New York-klassikern Chelsea m fl i samma originella stil.

I Varberg blev det också flera längre samtal om "tillståndet i nationen" och om kommande riksdagsval. Sedan drog vi vidare via Borås och Jönköping längsmed Vättern upp mot Linköping-Norrköping och hem igen. Kul resa och många givande samtal med
folk och politiker om "tillståndet i nationen Sverige". Sverige är bedövande vackert så här års - just i skiftet juni/juli.

En av många samtal handlade om dessa "i utanförskap" - en 57-årig, utsliten sömmerska - som i dagens Sverige nödgas leva på en usel "sjukpension". Hade hon inte haft den kompletterande fackligt framförhandlade AGS-försäkringen som ger henne lite drygt 2 500 kr i månaden så skulle hon inte överleva från en månad till en annan. Blir det tandläkarbesök så måste hennes syster ställa upp och betala tandläkarräkningen.

Just så är det för många som tillhör förlorarna med regeringens politik. De har, som bekant, blivit 70 000 fler i "utanförskap" sedan vi bytte regeringen och hur
dessa ska få några nya jobb när arbetslösheten i stort pendlar runt 9 % och ungdomsarbetslösheten är runt 30 % är en omöjligt att förstå.

Men många verkar inte längre bry sig om det här så länge två tredjedelar har det någorlunda bra så skiter man i hur det blir för den sista tredjedelen som mer än
andra just nu behöver får gemensamma solidaritet.

Det ser väl, tyvärr, inte alltför muntert ut inför valet i höst. Vinner den blå alliansen höst - oddsen är väl kanske 50 % för detta - så lär det här
knappast förändras till det bättre.

Ett veteranpolitikerparet från Borås med med många år i riksdagen resp. nästan lika många år som kommunalråd - som varje måndag de senaste 100 dagarna pratat med folk
på torget i Borås - var lite uppgivna om hur det kunnat bli så här i välfärdens Sverige. "Vi klarar oss nog, men hur blir det för andra som redan idag inte har
det så fett? Hur blir det för dem när de blir gamla, sjuka eller arbetslösa?", sa de när vi satt och drack kaffe och reflekterade över "tillståndet i nationen".

Sverige är på väg att bli ett hårdare och mera egoistiskt samhälle, där fler än tidigare bara tänker på sig själva. Det var väl mitt intryck av en sommarresa
i ett bedövande vackert svenskt sommarlandskap.

Den här valrörelsen är delvis misskött och missriktad när väsentliga ting som de arbetsskadades, långtidsarbetslösas, de sjukas och de gamlas med knappa villkor
knappast alls märks i valdebatten så här långt.

/Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com;http://rbjorkenwall.blogspot.com

PS. Även t ex mångåriga ex-statsrådet Thage G. Peterson har skrivit där på Gästis i Varberg att han gärna bor på detta originella hotell! Och Jan Myrdal brukar årligen dela ut sitt litteraturopris på just det här hotellet etc etc.

Gästis och Leninbadet ska man besöka om man är i Varberg! Det är en riktig pärla. Och det blir ju inte sämre för att den originelle ägaren har fått pris i Varberg som "årets företagare".